Hét idee voor horeca in de 1,5 meter-tijd? Op vakantie in dit restaurant met themakamers

Hét idee voor horeca in de 1,5 meter-tijd? Op vakantie in dit restaurant met themakamers

Eigenaar Michiel Boon van restaurant Lekkerrr uit Schoonhoven en interieurontwerper Marloes Boele van Mdesigns uit Schoonhoven hebben ‘Cocoon Dining’ bedacht waarbij klanten straks in buitenlandse sferen maar geheel afgeschermd in een soort cabine kunnen dineren. © Stephan Tellier

Waan je in Tokio of kijk uit op de Middellandse zee. Lekker weg in eigen restaurant: horecaondernemer Michiel Boon uit Schoonhoven bouwt, zodra de horeca weer geleidelijk open mag, zijn zaak om tot wat wel eens het eerste themakamer-restaurant ter wereld kan zijn. Compleet met boardingpas, vliegtuigstoelen, souvenirtjes en een ansichtkaart vanaf een zonnige ‘vakantiebestemming’.

,,Restaurant Lekkerr is even weg”, zegt Boon, ,,en met dit idee kunnen we tegen klanten zeggen: ‘U kunt ook lekker even weg’. Ook al zit vakantie met het vliegtuig er even niet in. Voor zover ik weet bestaat dit nog nergens.”

Boon wil dat voor elkaar krijgen door langs de wanden van zijn zaak aan de Haven in Schoonhoven acht kamertjes te bouwen. Hét idee van zijn hand is gebaseerd op privécabines in een Japanse karaokebar. In Schoonhoven zijn ze voor minimaal twee en maximaal zes personen. Uiterlijk voor twee uur. Ieder hokje om afgeschermd in te dineren krijgt zijn eigen thema. Denk aan: Rome, strand, New York. Geliefde vakantiebestemmingen, waar Boon het arrangement (55 euro voor volwassenen, 25 euro voor kinderen tot 12 jaar) op aanpast.

Schnitzel

Daarin kan hij ook wisselen, zegt Boon. ,,Dus in oktober was je misschien naar het Oktoberfest gegaan. Of met kerst kan ik er een maken als een Oostenrijkse ‘stube’, met schnitzel en uitzicht over de piste.”

Iedere gast reserveert zijn eigen kamer. ,,Waarschijnlijk mogen gezinnen straks als eerste weer uit eten. Als we zeggen: we mogen weer open met anderhalvemeterbeperkingen, gaat het erom: wat is leuk? Je gaat uit om de sfeer. Om contact met de gastheer. Karretjes, schermen of schotten zie je wel, en het lost het probleem op. Maar zelf wegzetten of zelf pakken is Ikea-niveau.”

Sangria

De kamertjes zijn volgens Boon de oplossing voor zijn restaurant in de anderhalvemetertijd. Ieder hokje krijgt een halfhoge deur met vensterbank. Daarop serveert de bediening het eten. ,,In de Ibiza-kamer krijg je tapas. Die kunnen gasten zelf op hun tafel schuiven. Is het op, pakt het personeel het lege dienblad van de vensterbank. De kamers krijgen een eigen minibar waaruit gasten hun drankjes kunnen pakken. Andere wensen serveren we uit. In de Ibiza-kamer kunnen gasten zelf sangria maken, en een kaartje versturen.”

Waar het om gaat, zegt Boon: de boel omdraaien: ,,Waar hebben mensen behoefte aan, als ze niet met het vliegtuig op vakantie kunnen? Ze zitten al zoveel thuis. Door de fotoprint creëer je diepte. Als je een selfie maakt, lijkt het alsof je ergens anders bent.”

We hebben gekozen voor kamers die er weer uit kunnen, om ze te gebruiken op bijvoor­beeld evenemen­ten. 

Aquariumbakken

Dus worden gasten in het midden van de zaak ontvangen in echte vliegtuigstoelen. ,,Daarmee krijg je al een beetje de vakantiesfeer. Net als in het vliegtuig komt er een lampje dat aangeeft of de toiletten bezet zijn. Ik sprak met Marloes Boele van Mdesigns, ook uit Schoonhoven. We hebben gekozen voor kamers die er weer uit kunnen, om ze te gebruiken op bijvoorbeeld evenementen.”

Het restaurant gaat werken met twee shifts en laat de eters gespreid binnenkomen. ,,Als we door waren gegaan met Lekkerr, en de helft van de tafels moest weg, hoe leg ik dat uit? Aan mensen die hier al jaren eten: hoe leg ik uit dat zij voor een saté en twee cola ineens – ik roep maar wat – 90 euro kwijt zijn? Voor een ondernemer is dat logisch, maar klanten hebben daar geen zin in. Nu verkoop je een concept. In Spanje zie je ze: de hokjes. Dat zijn aquariumbakken om tafels. Maar is dat leuk? Dan snap ik het wel als mensen thuis blijven.”