De nieuwe richtlijnen voor anderhalve meter in de horeca

De nieuwe richtlijnen voor anderhalve meter in de horeca

De persconferentie van het RIVM waarin werd verteld dat de horeca weer deels open mag, leidde tot een stip aan de horizon voor de horecaondernemers. Toch bleven er – zowel bij hen als de gasten – een hoop vragen onbeantwoord. Geldt de anderhalve meter ook op de terrassen? Mag je wel met vrienden aan een tafel zitten? En hoe zit dat met huisgenoten? Koninklijke Horeca Nederland heeft als antwoord op deze vragen het protocol ‘heropening horeca’ opgesteld, waarin de hoofdlijnen worden beschreven. Let op: het protocol is een richtlijn gebaseerd op informatie die nu bij KHN bekend is.

Natuurlijk is het – zowel binnen als buiten – belangrijk om zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand te blijven handhaven. De bedrijfshygiëne wordt in de branche belangrijker dan ooit en na ieder bezoek zal alles grondig worden schoongemaakt. Vanzelfsprekend blijf je thuis als je griepverschijnselen hebt. Wanneer je handelt in strijd met de regels, mag toegang tot de horecazaak worden ontzegd. Bovendien kan eventuele geleden schade op jou worden verhaald. Afrekenen gebeurt zoveel mogelijk contactloos.

Richtlijnen restaurant
De richtlijnen zijn per sector verdeeld. Onder restaurant vallen alle ‘uitgaansgelegenheden waar gasten (tegen betaling) kunnen eten, variërend van brasserie tot sterrenrestaurant’. Bij restaurants dien je van tevoren te reserveren. Bij binnenkomst wordt door middel van een controlegesprek ingeschat of er gezondheidsrisico’s zijn. Indien deze er niet zijn, word je op gepaste afstand naar je tafel begeleid. Op de grond zijn markeringen aangebracht om te voorkomen dat je te dicht bij andere gasten komt te staan. Ook wordt verwacht dat je bij binnenkomst je handen wast.

Aan een tafel mogen maximaal vier gasten bij elkaar zitten, met als uitzondering een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat. Tussen de verschillende tafels in het restaurant is anderhalve meter afstand of ze zijn gescheiden met een transparant scherm. Doordat uit het controlegesprek is gebleken dat er geen gezondheidsrisico’s zijn, mogen medewerkers binnen anderhalve meter aan je tafel bestellingen opnemen en uitserveren.

Richtlijnen terras
Op het terras mag je alleen zitten. Ook hier is er minimaal anderhalve meter tussen de tafels en geldt de regel voor vier personen (met uitzondering van grotere huishoudens) en bediening aan tafel indien uit het controlegesprek is gebleken dat er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Richtlijnen cafés
Cafés vallen onder de ‘natte horeca’, plekken waar je tegen ‘betaling kunt drinken en vaak ook eten. Hieronder valt de kroeg om de hoek, maar ook een eetcafé’. Ook in deze sector geldt dat je van tevoren moet reserveren en er bij binnenkomst een controlegesprek voor de gezondheidsrisico’s plaatsvindt. Aan de bar mogen maximaal vier personen naast elkaar zitten, met uitzondering van grotere huishoudens. Indien je de ruimte hebt aan de bar, mogen er anderhalve meter verder weer vier mensen zitten. Ook in cafés geldt de vier personen regel aan tafel.

Controlecheck
Bij de gezondheidsrisico check bij de ingang van horecagelegenheden, worden onderstaande vragen gesteld. Indien het antwoord op een van de vragen ‘ja’ is, dien je thuis te blijven.

– Hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten. Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur?
– Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
– Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
– Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
– Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?